Verlies Brussels Airlines donkerrood

Zonder steun van de federale regering dreigt luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines in 2013 een verlies van 45 à 50 miljoen euro te moeten boeken. Dat laat bestuursvoorzitter Etienne Davignon verstaan, schrijft De Tijd.

Aanvankelijk werd op een verliescijfer van 20 miljoen euro gerekend, tegen 60,7 miljoen het jaar ervoor. Dat cijfer hield rekening met een steunmaatregel van de regering. Maar nu blijkt dat het verlies uiteindelijk toch zwaarder zal uitvallen. Het nettoresultaat zal volgens Davignon 30 miljoen euro in het rood duiken. Zonder de steunmaatregelen is er sprake van minstens 45 miljoen euro verlies.

Volgens Davignon gaat het wel de goede weg op met Brussels Airlines. "De kostenreducties beginnen vruchten af te werpen", zegt hij. "Op Europa is ons resultaat in evenwicht. Maar op Afrika kampen we met veel concurrentie." Donderdag komt de raad van bestuur van de maatschappij samen in aanwezigheid van grootaandeelhouder Lufthansa. "De Duitsers zullen willen weten waar we aan toe zijn", waarschuwt Davignon, verwijzend naar de onduidelijkheid rond de steun van de federale overheid. De maatregel is niet opgenomen in de begroting 2013.

La Libre Belgique schrijft dat een eventueel bankroet van Belgische maatschappijen Brussels Airlines, Jetairfly et Thomas Cook, opererend vanuit Zaventem, een verlies zou teweegbrengen van zowat 10.000 banen. Dat zou blijken uit een nota van het kabinet van staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet. Dat scenario neemt zowel rechtstreekse als onrechtstreekse banen in rekening.