Besmette lotion niet meer in ziekenhuizen

Een reinigende lotion die gebruikt werd in 35 Belgische ziekenhuizen, mag voorlopig niet langer gebruikt worden. De lotion is mogelijk besmet met bacteriën. Dat meldt de FOD Volksgezondheid.

De "Hospital Derma Waslotion" van Dermalux (Omega Pharma) werd uit de ziekenhuizen verwijderd nadat een van de hospitalen een link vermoedde tussen het product en de besmetting van patiënten.

Volgens de Franstalige omroep RTL zijn er zelfs drie patiënten overleden door het gebruik van het product, maar dat werd niet bevestigd door de FOD Volksgezondheid. De bacterie in de lotion zou een longontsteking kunnen veroorzaken bij patiënten die al kampen met een verminderde werking van het immuunsysteem of met ademhalingsziekte.

Wellicht doet het probleem zich slechts bij één lot voor, maar de volledige voorraad van het product werd wel teruggehaald uit de ziekenhuizen. De waslotion, die niet verkocht wordt aan het grote publiek, wordt geproduceerd in België en is niet uitgevoerd naar het buitenland, aldus de FOD Volksgezondheid.

Het directoriaat-generaal gezondheid van de Franse gemeenschap onderzoekt nu op welke manier de mogelijke besmetting is kunnen gebeuren. Er werden stalen genomen en de resultaten worden in de loop van volgende week verwacht.