Varkenshouders niet te spreken over video

De Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) weerleggen de aantijgingen van dierenrechtenorganisatie Bite Back. De sector spreekt over illegaal gedraaide beelden die een totaal vertekend beeld geven. De beelden zijn vaak schokkend, "maar de sector kan elk beeld duiden", zeggen de organisaties.

Bite Back draaide de beelden zonder toestemming op negen Vlaamse boerderijen. "Beelden zonder duiding de wereld insturen, is misleidend. De Vlaamse varkenshouderij doet heel veel inspanningen op het vlak van dierenwelzijn en verzorging van dieren. De beelden van Bite Back creëren de tegenovergestelde perceptie.  Ook wij als landbouworganisaties vinden dierenverwaarlozing onaanvaardbaar en zetten zich in voor een dierwaardige veehouderij, maar dan wel met zin voor realiteit."

"De Vlaamse varkenshouderij heeft niets te verbergen en wie aan de voordeur aanbelt, zullen we graag ontvangen en toelichting geven bij wat er te zien is", zeggen Piet Vanthemsche en Hendrik Vandamme, voorzitters van de landbouworganisaties Boerenbond en ABS.

"Spijtig genoeg horen daar ook ziekte en sterfte bij, maar gelukkig vooral heel veel gezonde dieren." Vandamme merkt ook op dat de filmers niet hebben ingegrepen. "Ik kan me niet voorstellen dat als je biggen ziet creperen, dat je dan niet ingrijpt."