Staking bij Exxonmobil

Er is donderdagochtend een stakingsactie uitgebroken bij chemiebedrijf Exxonmobil Chemicals in Zwijndrecht. Dat meldt het gemeenschappelijk vakbondsfront. Het personeel is volgens de bonden ontevreden over het uitblijven van een loonsverhoging.

"Sinds 9 uur vanochtend staat er een stakingspost van 40 werknemers. De ploegen zijn blijven buitenstaan en uiteindelijk naar huis gegaan", zegt vakbondssecretaris Angeline Van Den Rijse (ABVV) namens het gemeenschappelijk vakbondsfront. "Er zullen ook posten staan om half 2 en om 23.00 uur." Er is een veiligheidsploeg aan de slag, maar de productie in de polymeerfabriek zal donderdag stilvallen.

De actie komt er nadat op 6 december onderhandelingen afsprongen omdat het chemiebedrijf volgens de vakbonden de brutolonen van de ongeveer 160 personeelsleden weigert te verbeteren. "Wij verwachten dat de directie met ons rond de tafel gaat zitten om een budget te voorzien voor loonsverhogingen, " vervolgt Van Den Rijse. Volgens de bonden bedraagt de loonkost slechts 6 procent van de totale kosten en daalde de loonkost de afgelopen jaren (-4 pct in 2012). "Een verhoging van het brutoloon zal niet leiden tot een verhoging van de totale loonkost en is bijgevolg niet strijdig met de loonwet", klinkt het.