16 banen weg bij Justitiehuizen

Bij de justitiehuizen verdwijnen vanaf 1 januari volgend jaar zestien banen. Het gaat om tijdelijke contracten voor justitieassistenten die niet verlengd worden.

Justitieassistenten begeleiden onder andere mensen die een enkelband of een werkstraf hebben gekregen. Dat werk is de laatste jaren alleen maar toegenomen, zegt de socialistische vakbond, dus als er nu personeel verdwijnt, zal de kwaliteit van het werk daar zeker onder lijden.

Volgens minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) zijn de zestien mensen niet meer nodig, omdat de wachtlijsten voor een enkelband zijn weggewerkt. Bovendien zijn er nu meer justitie-assistenten dan bij het begin van de regeerperiode, zegt de minister.

Te weinig financiële middelen

“We hebben jammer genoeg niet de middelen om de tijdelijke contracten voor zestien justitie-assistenten te verlengen.” Dat zegt Liesbeth Wyseur, woordvoerster van de justitiehuizen. "In 2012 kregen we de financiële middelen om 65 justitie-assistenten aan te werven met als doel de achterstand bij justitie weg te werken".

"Die achterstand is inmiddels weggewerkt, maar we worden nu geconfronteerd met besparingsmaatregelen en er zijn onvoldoende middelen om zestien tijdelijke contracten te verlengen", klinkt hij bij Wyseur.

“Opnieuw achterstand opbouwen”

Zowel de christelijke vakbond ACV als de socialistische vakbond ACOD vinden het opzeggen van de zestien tijdelijke contracten van justitie-assistenten de wereld op zijn kop. "Juist die mensen die goed werk geleverd hebben, worden daar nu het slachtoffer van", klinkt het bij beide vakbonden in een reactie aan Belga.

"Het opbouwen van een achterstand kan opnieuw beginnen", zegt Luc Neirynck van de ACV cynisch. Hij benadrukt dat de ‘caseload’, het aantal dossiers dat een personeelslid moet verwerken, veel te hoog is.

"Dit werkt nog wat extra als een rode lap op een stier", aldus Neirynck, daarbij verwijzend naar de grote algemene ontevredenheid die vrijdag uitmondt in een staking binnen alle domeinen van justitie.

Gino Hoppe van de ACOD hekelt het argument dat er onvoldoende middelen zouden zijn om de contracten te verlengen. "Er wordt nu al bespaard zoals voorzien, dit is gewoon een besparing bovenop een besparing."

Hoppe vindt dat minister van Justitie Turtelboom (Open Vld) nog maar eens aantoont dat ze "absoluut geen respect heeft voor het justitiepersoneel". Hij voegt er aan toe dat "de minister voortdurend positief in de media probeert te komen, maar met het personeel praat ze niet".