Dood in politiecel opnieuw onderzocht

Het onderzoek naar de dood van Jonathan Jacob (26) in een politiecel in Mortsel zal worden overgedaan. Het parket-generaal in Antwerpen wil cruciale elementen opnieuw onderzoeken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws donderdag. Vader Jan heeft alvast "geen vertrouwen meer in een goede afloop".

Platspuiten

Jonathan Jacob overleed op 6 januari 2010 in een cel van de lokale politie in Mortsel ten gevolge van politiegeweld. Eerder die dag was geprobeerd Jonathan Jacob te laten colloqueren. Maar een psychiatrisch ziekenhuis weigerde de man op te nemen. Hij zou te agressief geweest zijn. Om die reden moest hij platgespoten worden. Er werd beslist het Bijzondere Bijstandsteam (BBT) erbij te halen. Een kalmerend spuitje moest redding brengen zodat de jongeman alsnog in het psychiatrisch centrum kon worden opgenomen. Maar Jacob liep door hun hardhandig optreden echter inwendige bloedingen op en stierf.

Terug naar af

De raadkamer in Antwerpen verwees in februari vorig jaar één BBT'er, de psychiater en de toenmalige directeur van het psychiatrisch centrum naar de strafrechtbank, maar er volgde hoger beroep. Het parket-generaal wil de belangrijkste elementen in het verhaal opnieuw laten onderzoeken en terug helemaal opentrekken. Waarom werd Jonathan geweigerd door de Broeders Alexianen en hoe is dat overleg gepleegd? Hoeveel amfetamines had Jonathan genomen en had dat een effect op zijn lever? "Dit is terug naar af", zegt vader Jan Jacob. "En het geeft me een dubbel gevoel. Positief, omdat men het onderzoekt, maar na vier jaar had het al lang duidelijk moeten zijn. Wat gaat er nu gebeuren? Ik weet het niet, maar ik heb geen vertrouwen in een goede afloop".