Zit uw burgemeester al op Twitter?

Slechts een kwart van de Vlaamse burgemeesters of 79 van de 308 heeft een Twitteraccount. 65 Vlaamse burgervaders verstuurden minstens één tweet in het voorbije halfjaar. Dat heeft Pinakes onderzocht. Volgens het bureau is één vijfde van de Vlaamse burgemeesters ook effectief actief op Twitter.

De blauw gekleurde gemeenten op deze interactieve kaart hebben een Twitterende burgemeester:

Wallonië

In Wallonië telde Pinakes 58 twitterende burgemeesters op een totaal van 267. Dat betekent dat één vijfde van de burgemeesters over een Twitteraccount beschikt. Veertig Waalse burgervaders verstuurden minstens één tweet in het voorbije halfjaar. Een kleine 15% van de Waalse burgemeesters is dus een actieve twitteraar.

De totaalcijfers voor België zien er als volgt uit: er zijn 146 twitteraccounts op een totaal van 597 Belgische burgemeesters, waarvan 114 echt actief. Dat komt neer op een kleine 20% actief twitterende burgemeesters.

Titelvoerend burgemeester van Bergen Elio Di Rupo was de eerste om de Twittertechnologie te omarmen: onze premier maakte zijn account @eliodirupo al aan op 16 april 2007. Ward Vergote, burgemeester van Moorslede, toonde zich ook een early adopter: hij was in december 2008 de eerste Vlaamse burgemeester die zich een Twitteraccount aanschafte. Benoît Cerexhe was de eerste Brusselse burgemeester die zich op het sociale netwerk begaf, in februari 2009.

Bron gegevens: Pinakes