Justitie knoeide met diamanten

De Antwerpse diamantfirma Lion’s Diamond dagvaardt de Belgische staat. Er zou geknoeid zijn met inbeslaggenomen diamanten. Dat schrijft De Tijd. Volgens de krant legt deze rechtszaak een bom onder alle inbeslaggenomen diamanten door het gerecht, want andere diamantairs zouden hetzelfde hebben meegemaakt. E

en gerechtsdeskundige beraamde in 2004 de waarde van de diamanten op 1,6 miljoen dollar. Nu waardeert een expert ze nog op slechts 200.000 dollar. Daarom gaat het bedrijf nu een strafklacht indienen. Volgens de advocaat van Lion’s Diamond zijn ook andere diamantairs getroffen, maar zij hadden geen harde bewijzen. Lion’s Diamond beweert dat de diamantair wel bewijzen heeft.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom zegt in de krant dat inbeslaggenomen diamanten streng worden bewaard door het COIV, de inbeslagnamedienst van Justitie. “De toegang tot de kluis is beperkt tot een kleine en controleerbare groep personen. Normaal gezien worden de zakken alleen ontzegeld bij een teruggave of verbeurdverklaring.” Volgens Turtelboom speelt ook Financiën een rol bij verbeurdverklaringen.