Louvain-La-Neuve krijgt reuzenparking

In het Waals-Brabantse Louvain-la-Neuve zijn de werkzaamheden gestart aan wat de grootste parking van de Benelux moet worden. De 3.285 plaatsen tellende parking zal een rechtstreekse verbinding hebben met het station en de autosnelweg. De parking is een realisatie van universiteit van Louvain-la-Neuve (UCL) en de NMBS-Holding en moet tegen 2016 klaar zijn.

Voor de rechtstreekse verbinding met het station verlegde Infrabel de treinsporen met 60 meter. De NMBS-Holding gelooft dat de realisatie van de parking, de achteruitgang van het station van Louvain-la-Neuve kan omkeren. "Het aantal opstappende reizigers is in 2012 met 11 procent gedaald ten opzichte van 2009, terwijl het nationale gemiddelde met 3,4 procent gestegen is. Het station van Gembloux bijvoorbeeld, waar in de directe nabijheid van het station een parking met ruim 1.500 plaatsen ligt, kende een groei met 21 procent", aldus Infrabel.

Met de 3.285 parkeerplaatsen wordt deze parking de grootste van de Benelux die voorts ook voorzien is van fietsenstallingen en laadpalen voor elektrische voertuigen. "Met deze parking werpt Louvain-la-Neuve zich op als modelstad op het vlak van genetwerkte mobiliteit. De academische en gemeentelijke overheden sluiten zo aan bij de modernste steden. De NMBS-Holding is blij hieraan mee te werken", zegt Vincent Bourlard, directeur-generaal stations van NMBS-Holding.