Stormschade valt mee in Antwerpen

In Antwerpen zijn de Scheldekaaien, zoals verwacht, overstroomd. De waterkeringsmuur houdt echter goed stand en inmiddels is het water opnieuw aan het zakken. Ook de stormschade valt in Antwerpen goed mee.

Rond 6 uur vrijdagochtend bereikte het water in Antwerpen zijn hoogste peil. "De Scheldekaaien zijn zoals voorzien ondergelopen, we bestrijden wel nog enkele kleine openingen aan de poorten van de waterkeringsmuur met zandzakjes", zegt Stef Breesch van de Antwerpse brandweer.

Een deel van de omgeving is daarom tijdelijk afgesloten. In die omgeving ligt ook de Kennedytunnel, maar daarvan wordt voorlopig enkel de fietskoker afgesloten. "We wisten dat er water kon binnenlopen via de rioolputjes, ook daar zetten we dus zandzakjes in", aldus Breesch. De kokers voor auto- en treinverkeer zouden geen problemen ondervinden.

De brandweer kreeg donderdagavond zowat 75 oproepen voor stormschade, maar daar waren geen grote incidenten meer bij. "Het gaat vooral om relatief kleine zaken zoals weggewaaide dakpannen of bomen die dreigen om te vallen", stelt Breesch. Ook elders in de provincie Antwerpen zou de stormschade grotendeels meevallen, al moest de Schotense brandweer wel uitrukken voor een boom die op een villa terechtkwam.