KMI: “Alarmpeil wordt overschreden”

“We gaan boven alle alarmpeilen", waarschuwt KMI-weerman David Dehenauw. Als gevolg van de stormvloed worden vannacht in Oostende de hoogste waterstanden sinds 1953 verwacht.

Weerman Dehenauw vermoedt dat het water in Oostende vrijdagmorgen tussen 2 en 3 uur zijn hoogste peil zal bereiken, ongeveer 6,30 meter. Daarmee worden zowel het eerste (5,60 meter) als het tweede (5,90 meter) alarmpeil overschreden. "Het gaat om waterstanden die we al zestig jaar niet meer bereikt hebben", zegt Dehenauw.

De windsnelheden zouden wel niet al te fel meer toenemen. "Er zijn momenteel rukwinden tot 90 per uur aan de kust. Dat kan misschien nog licht stijgen, tot 100 kilometer per uur, maar zo veel meer zal het niet zijn."

De weerman benadrukt dat de weersomstandigheden inderdaad voor gevaar kunnen zorgen. De beslissing om uit voorzorg het rampenplan af te kondigen of, zoals in Bredene, een wijk te ontruimen, is dan ook niet vergezocht. "Het is verstandig om op safe te spelen.” Denehauw vermoedt dat het gevaar tegen vrijdagavond helemaal geweken is.