Evacuatie voor Sinterklaasstorm

De kustgemeente Bredene evacueert preventief 2.083 inwoners. Dat kondigden burgemeester Steven vandenberghe en provinciegouverneur Carl Decaluwé aan. De evacuatie is een voorzorgsmaatregel voor de komende Sinterklaasstorm.

Het gaat om de inwoners die wonen tussen de Spuikom en het Sas-Slijkens. In die wijk zijn er nog maar gedeeltelijke oeverversterkingen gebouwd. Bredene zal in samenwerking met de provincie West-Vlaanderen, die het provinciaal rampenfonds afkondigde, die zwakke plek bijkomend versterken met zandzakjes. "Als er iets gebeurt, dan zal dat het eerste getroffen gebied zijn. Maar ik blijf erbij, dit is preventief. Ik hoop dat we vrijdag in hetzelfde Bredene wakker worden als donderdagochtend", aldus de burgemeester.

De politie zal alle inwoners nu eerst per brief, en daarna, als het moet, persoonlijk waarschuwen. De gouverneur kon meegeven dat er ook in Nieuwpoort en Oostende crisiscentra worden opgetrokken, maar daar volgen voorlopig geen evacuaties. "Iedereen wordt ingezet: brandweer, civiele bescherming, de mensen van Defensie, ... Het gaat om honderden mensen. We volgen alles nauw op, samen met het KMI, die zelf ook in contact staat met Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. Er kan ook grensoverschrijdend worden gewerkt indien nodig. Die structuren bestaan", aldus de gouverneur.

Decaluwé was uitermate hard voor gemeenten die de storm minimaliseren zoals Knokke. "Ik betreur dat Knokke alles weglacht. Ik hoop dat er niets gebeurt, maar als er iets gebeurt, zullen we Knokke herinneren aan onze waarschuwingen", besloot Decaluwé.