E-sigaret schadelijk en verslavend

Elektronische sigaretten worden best niet vrij buiten de apotheek verkocht. Dat blijkt uit een rapport dat experts hebben opgesteld op vraag van de Hoge Gezondheidsraad, en dat geldt als advies voor minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx. Dat schrijven Le Soir en De Standaard.

De experts wijzen er onder meer op dat elektronische sigaretten toxische stoffen bevatten. Het is niet bekend over welke hoeveelheden het gaat, de veiligheid op lange termijn is onvoldoende onderzocht. Ze wijzen er ook op dat er veel verschillende soorten elektronische sigaretten bestaan.

De e-sigaret kan volgens de experts schade toebrengen aan de mond, keel of luchtwegen, en bovendien is het niet bewezen dat ze echt helpt om te stoppen met roken. Dat is nochtans het argument waarvoor ze op de markt wordt gebracht. Bovendien is er het risico op verslaving. Dat zou niet zo groot zijn als bij gewone sigaretten, maar toch reëel omdat het dezelfde handelingen betreft als tabak roken. "Er is meer onderzoek nodig", luidt het.