Antwerpen bereidt zich voor op storm

Het zware stormweer dat morgen aan de kust wordt verwacht, zal vrijdag via de Schelde voor hoogwater zorgen in Antwerpen. De waterkeringspoorten worden daarom morgenavond al uit voorzorg gesloten. De stad Antwerpen spreekt van een "zeer grote kans" dat het water vrijdag over de zogenaamde blauwe steen zal komen, wat een overstroming op de kaaien zou betekenen.

De sluiting van de waterkeringspoorten betekent dat de enorme parking tussen de Schelde en de waterkeringsmuur tot vrijdagavond niet gebruikt kan worden. Wagens die niet tijdig worden weggehaald, worden mogelijk getakeld.

De stad zal vanavond de nodige waarschuwingen verspreiden, onder meer via digitale signalisatieborden in de omgeving. Wie de parking afrijdt, moet de aangeduide nooduitritten gebruiken. Het is sterk afgeraden om te voet de waterkeringsmuur over te steken tijdens of onmiddellijk na hoogwater.

Het Antwerpse Havenbedrijf verwacht dankzij de sluissystemen geen economische impact van het hoogwater, maar stelt wel dat er van donderdag- tot vrijdagavond geen nieuwe schepen mogen aanleggen aan de Scheldekaaien. De schepen die daar nu aangemeerd liggen, mogen wel blijven.