Garnaalvissers op UNESCO erfgoedlijst

Unesco heeft de garnaalvisserij te paard in Oostduinkerke opgenomen op hun lijst Immaterieel Cultureel Erfgoed. Dat werd vandaag beslist in Azerbeidzjan.

Het Unesco-comité benadrukt dat de garnaalvisserij te paard het belang in de kijker zet van kleine, lokale tradities die de verbondenheid tussen mens, dier en natuur beklemtonen en tegelijkertijd respect voor duurzame ontwikkeling en menselijke creativiteit oproepen.

Het garnaalvissen te paard werd in 2010 door Vlaams minister Schauvliege ingediend als kandidatuur bij Unesco. Midden juni kreeg de garnaalvisserij nog een duwtje in de rug van toenmalig koning Albert II. Het bezoek aan de garnaalsvissers was toen de laatste officiële visite van de koning.

Burgemeester Marc Vanden Bussche is uiteraard zeer blij. "Onze gemeente koestert de garnaalvisserij te paard al sinds de jaren vijftig. We hebben weiden aangekocht voor de paarden en maken plannen voor een kenniscentrum. We zijn trots dat er zo weinig getwijfeld werd over ons kandidatuur. Met de Unesco-erkenning gaan we de verantwoordelijkheid aan om dit ambacht over te dragen naar de volgende generaties."