Wensouders baby D. vrijgesproken

De wensouders van baby D. uit Sint-Lievens-Houtem, Bart Philtjens en Geertrui Praet, zijn in beroep vrijgesproken. In eerste aanleg werden zij net als de andere betrokkenen schuldig bevonden aan de onterende behandeling van het kind. Het hof van beroep in Gent oordeelde nu dat de wensouders nooit de intentie hadden het kind te beschouwen als koopwaar, maar ter goeder trouw hadden gehandeld.

De draagmoeder en haar partner werden, net zoals in eerste aanleg, wel veroordeeld. Volgens het hof werd het kind verkocht aan de hoogste bieder. "Ze waren duidelijk uit op geldgewin en boden het kind op het internet aan de meest biedende aan."

De draagmoeder werd veroordeeld tot een jaar cel met uitstel, haar partner kreeg een boete van 1.650 euro. De 12.000 euro die ze ontvingen van de Nederlandse koopouders voor de baby werd verbeurd verklaard. De Nederlandse koopouders werden beiden veroordeeld tot 8 maand gevangenisstraf met uitstel. Zij wisten volgens het hof van het bestaan af van Philtjens en Praet en wisten ook dat het kind daar nog steeds gewenst was.

Dat het kind in Nederland in een liefdevolle omgeving opgroeit vindt het hof maar normaal en geen reden om de vrijspraak te verlenen.