"Wellicht lekt helft van nucleaire vaten"

Het probleem van de lekkende vaten met kernafval in Doel en Dessel zal allicht omvangrijker zijn dan tot nu toe gedacht werd. Dat zei Wim Van Rompay, een kaderlid van de kerncentrale van Doel, op de gemeenteraad in Beveren en staat te lezen in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Van de 9.770 vaten met laag radioactief kernafval zal wellicht de helft gelvorming vertonen. Die gelvorming werd enkele maanden geleden voor het eerst ontdekt op enkele tientallen vaten afval in Dessel. In de vaten, gevuld met een mengsel van nucleair afval en beton, bleek zich een chemische reactie voor te doen. Daardoor werd een gel gevormd die door de deksels naar buiten sijpelde en dan opdroogde.

Nu blijkt dat wellicht de helft van alle vaten gelvorming zal vertonen. Definitieve cijfers zijn er nog niet aangezien het onderzoek nog loopt. De inschatting is gebaseerd op het feit dat ongeveer de helft van de vaten is gevuld met het betonmengsel dat de problemen heeft veroorzaakt. Electrabel wou de schatting niet bevestigen, omdat het onderzoek nog loopt. "Dit was een loutere inschatting, die nog kan veranderen", zei een woordvoerster.

De kerncentrale in Doel verwacht over iets meer dan twee jaar een vergunning te krijgen voor een nieuw verpakkingsproces. Het afval wordt voorlopig gestockeerd in grote reservoirs ter plekke, die voldoende ruim zijn om het afval tot eind 2015 te bewaren. De start van de definitieve berging van de vaten is gepland voor 2019, maar dan moet wel eerst een oplossing gevonden worden voor de gel.