Kettingbotsing A19: 1 dode, 72 gewonden

Op de A19 in Zonnebeke, in West-Vlaanderen zijn vanochtend door een plotse dichte mist drie zware kettingbotsingen gebeurd. Daarbij zijn 132 auto’s en vrachtwagens betrokken. Er is zeker één dode en er zijn ook 72 gewonden.

De eerste kettingbotsing gebeurde rond half tien, in de richting van Kortrijk. Kort daarna was er in dezelfde richting een tweede en nog even later een derde kettingbotsing in de richting van Ieper.

Dodental kan oplopen

De ravage op de A19 was enorm. Heel wat bestuurders zaten urenlang gekneld in hun autowrak.  “Vijf mensen verkeren in levensgevaar”, zegt provinciegouverneur Carl Decaluwé. Er zijn ook nog elf zwaargewonden en 38 lichtgewonden. Zij zijn overgebracht naar vier ziekenhuizen in Menen, Ieper, Kortrijk, Roeselare.

Bij een van de kettingbotsingen was een tankwagen met giftige stoffen betrokken. Die situatie is ondertussen gestabiliseerd.

Het provinciaal nood- en interventieplan werd afgekondigd, maar is intussen afgeblazen. Meer dan vierhonderd hulpverleners werden ingezet. Er is ook een opvangcentrum opgericht in Zonnebeke, waar 59 mensen verzameld zijn.

De A19 blijft zeker tot woensdag in beide richtingen dicht, voor takelwerken en vaststellingen. Het Vlaams Verkeerscentrum vraagt om de regio te vermijden.

Crisisnummer

Ongeruste familieleden of vrienden kunnen terecht op het crisisnummer 09/241.89.32