Child Focus bestaat vijftien jaar

Child Focus, de stichting voor vermiste en seksueel uitgebuite kinderen, bestaat dit jaar vijftien jaar. In al die jaren zijn 56.700 dossiers behandeld. De noodlijn 116000 beantwoordde 633.500 oproepen.

De organisatie ontstond in de nasleep van Marc Dutroux. Sindsdien werden vijftig dossiers behandeld rond de ontvoering door onbekenden, 370 dossiers rond ontvoering door bekenden. Er zijn ook 4.500 gevallen van ouders die hun kind naar het buitenland hebben ontvoerd en 17.000 dossiers van weggelopen kinderen. Child Focus behandelde ook 4.630 dossiers rond seksuele uitbuiting en 19.450 meldingen van kinderpornografie.

"We staan in de eerste plaats naast de mensen, zodat ze zich niet verlaten voelen”, legt woordvoerder Dirk Depover uit. “Negentig procent van onze tussenkomsten gebeurt dan ook binnenskamers met de ouders of de slachtoffers. Maar we staan ook in contact met de politie en de beleidsmakers.”

Child Focus stelt vandaag in het federaal parlement haar vernieuwde identiteit en toekomstplannen voor. Dat gebeurt in het bijzijn van koningin Paola.