1 op 5 kinderen heeft gescheiden ouders

Bijna een op de vijf Vlaamse kinderen heeft gescheiden ouders. Dat is de belangrijkste conclusie uit een onderzoek naar de veranderingen in het moderne Vlaamse gezin, waarover De Morgen schrijft. Veertig procent van de Belgische dertigers is al gescheiden. Tien procent van de vijftigers zelfs al tweemaal.

Volgens de krant ligt het aantal kinderen betrokken bij een scheiding opvallend hoger dan in onze buurlanden. Zo zijn bij twee op de drie echtscheidingen in België kinderen in het spel, terwijl dat in Duitsland maar de helft is en in Nederland en Frankrijk een kleine zestig procent.

Een op de drie kinderen woont na een scheiding permanent bij de moeder of de vader. Al is dat bij die laatste eerste een uitzondering. Bijna drie kwart van de Vlamingen vindt het trouwens een slechte zaak dat kinderen moeten verhuizen tussen hun gescheiden ouders.

Verder blijkt nog dat alleenstaande moeders vaker depressief zijn, terwijl alleenstaande vaders sneller naar de fles grijpen. Een echtscheiding wordt ook vaker ingezet door een vrouw, terwijl vier op de tien vrouwen na de scheiding haar loopbaan moet aanpassen.