1 op 4 leefloners werkt voor uitkering

Zowat een kwart van de 96.000 mensen die een leefloon ontvangen, werkt intussen voor zijn uitkering. Dat zijn er twintig procent meer dan vijf jaar geleden, schrijft Het Laatste Nieuws op basis van cijfers van de Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie.

De voorbije maanden hebben opnieuw zes maanden een ‘activeringsbeleid’ uitgestippeld voor leefloners. Zij worden gevraagd om een jaar als vrijwilliger of sociaal tewerkgestelde te werken. Voor een jaar werk onder OCMW-vleugels krijgen ze dan 500 euro er maand.

Met dit beleid willen de gemeenten de leefloners dichter bij de normale arbeidsmarkt brengen. Maar volgens armoede-experts lukt dat niet. “Deze mensen zijn geen profiteurs, maar hiermee behandelen we hen wel zo”, vindt Gulay Temur van Samenlevingsopbouw. “Ze hebben vaak moeilijkheden, en moeten eerst de tijd krijgen om hun leven wat op orde te brengen.”

De cijfers van de overheidsdienst lijken die kritiek te bevestigen. Amper een derde van de leefloners die als sociaal tewerkgestelde aan de slag gaat, heeft een jaar later nog een job.