7 tips om water te besparen

Het is uitzonderlijk droog in Vlaanderen. Daarom raden minister van Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) en de koepel van de Vlaamse waterbedrijven AquaFlanders aan om spaarzaam met drinkbaar kraanwater om te springen. Met deze tips gaat dat al wat makkelijker.

1. Gras
Laat het sproeien van de gazons even voor wat het is, het kan gerust even tegen de droogte. De gazons zullen oranje en droog worden, maar normaal gezien wordt het gras terug mooi nadat het terug geregend heeft.

2. Auto
Wie van plan was om zijn auto te wassen, slaat dat beter een keertje over. Perfect excuus om eens een terrasje te doen in plaats van een lastig klusje. 

3. Verkoeling
Met deze temperaturen is het altijd leuk om verkoeling te zoeken in het water. Doe dit met een korte douche. Neem liever geen bad en vul ook geen plastic zwembad.

4. Kraan dicht
Gebruik water vooral waarvoor het in eerste instantie bedoeld is. Laat de kraan dicht als je je tanden poetst en laat de kraan niet onnodig lang lopen als je je scheert of inzeept.

5. Recycleer
Heb je warm water nodig en moet je daardoor eerst lang water laten lopen voor het warm wordt? Vang dat koude water op om bijvoorbeeld de tuin te onderhouden.

6. Afwas
Liever één grote afwas dan tien kleintjes. Dus laat voor een keer die afwas maar staan. 

7. Regenwater
Let op! Regenwater kan je niet drinken. Gebruik het niet om je tanden te poetsen, groenten mee te spoelen, of een bad of douche mee te nemen. Als je nog regenwater hebt, kan je het wel gebruiken voor de tuin, om te poetsen en om het toilet door te spoelen.