Tientallen kerken met sluiten bedreigd

Er zullen de komende jaren tientallen parochiekerken in Vlaanderen moeten sluiten, gesloopt worden of een andere bestemming krijgen. Dat blijkt uit een rondvraag van Vlaams minister Bourgeois (N-VA), waarover Het Nieuwsblad en De Standaard schrijven.

De 1800 parochiekerken in Vlaanderen lopen al jarenlang leeg. Nog maar vijf procent van de Vlamingen gaat wekelijks naar de kerk. “Een aantal dat nog meer zal dalen, waardoor heel wat kerken simpelweg leeg komen te staan. Dat willen we absoluut vermijden, want leegstand werkt verval in de hand”, vertelt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois.

De minister vroeg aan alle kerkbesturen een meerjarenplan op te stellen. Daaruit blijkt dat twaalf kerken de deuren gaan sluiten. Veertig andere kerken overwegen dat. Ook geven 41 kerkfabrieken aan dat ze hun kerk in grote mate gaan openstellen voor andere activiteiten. Het is ook niet uitgesloten dat er kerken worden gesloopt. Dat kan enkel als ze niet zijn erkend als monument.

Om zoveel mogelijk kerken open te houden, stelt Bourgeois subsidies ter beschikking. “Want ik wil absoluut vermijden dat ons kerkpatrimonium verkommert doordat het gebouw amper of niet wordt gebruikt”, zegt hij.