FOD Justitie: geen overleg voor staking

De Federale Overheidsdienst Justitie heeft begrip voor de onzekerheid van haar personeel, maar plant geen extra overleg. Dat zegt de woordvoerder van de FOD, Koen Peumans. Het personeel van Justitie staakt op vrijdag 13 december als minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) tegen dan geen overleg heeft gepland.

De werknemers van alle afdelingen van Justitie zijn ontevreden. In de gevangenissen is er veel ongenoegen over de overbevolking en het structureel tekort aan personeel. Daarbovenop hebben de cipiers te horen gekregen dat er vanaf nu drastisch bespaard zal worden op uniformen. Dat is ook het geval bij de veiligheidskorpsen. Het oude statuut van het personeel van de rechtbanken en gerechtshoven wordt afgeschaft. Of ze dan onder het nieuwe statuut van openbaar ambtenaar vallen, is nog niet duidelijk.

Eerder vandaag maakte het ACV bekend dat Justitie een hele dag wordt lamgelegd op 13 december als de minister geen bijkomend overleg plant. De vakbonden hebben een stakingsaanzegging ingediend, zei ACV-secretaris Luc Neirynck. Maar er komt dus geen bijkomend overleg, zegt de FOD Justitie nu. “We willen vooral luisteren naar de mensen. We hebben begrip voor de onzekerheid. We beseffen dat er veel veranderingen op de mensen afkomen en dat dat veel onzekerheid met zich meebrengt”, zegt woordvoerder van de FOD Justitie Koen Peumans. In afwachting van de stakingsactie komt er geen overleg meer met de vakbonden omdat “communiceren voor de beslissing in december voorbarig zou zijn”, zegt Peumans. De FOD wil pas communiceren zodra “extra en nodige informatie voorhanden is over de justitiehervorming zodat we er zeker van zijn dat we onze mensen zo goed mogelijk kunnen informeren.” Dat zal gebeuren op een speciale website, met een video en door een bezoek aan de verschillende arrondissementen.