Motilium enkel op voorschrift

Geneesmiddelen die domperidon bevatten, zoals het maagmedicijn Motilium en het middel tegen reisziekte Touristil, zijn vanaf morgen enkel nog op doktersvoorschrift te verkrijgen. Dat meldt het Federale Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Het gebruik van die geneesmiddelen houdt risico’s in en kan leiden tot plots hartfalen.

Sinds december 2011 heeft het FAGG vier gevallen geregistreerd van “ernstige bijwerkingen ter hoogte van het hart na de inname van domperidon”. Twee patiënten overleden. In april dit jaar adviseerde het FAGG om geneesmiddelen met domperidon enkel nog op medisch voorschrift te verkopen. Want zelfs bij correct gebruik, zijn er gevaren aan verbonden. Sommige studies toonden een hoger risico op ernstige hartritmestoornissen of plotse hartdood aan. 60-plussers lopen extra risico bij een dagelijkse inname van meer dan 30 mg.

In België heeft de beslissing betrekking op de geneesmiddelen Domperidone EG, Domperidon Mylan, Domperidon Teva, Domperitop, Motilium, Oroperidys, Touristil en Zilium. Die zijn dus vanaf morgen enkel op voorschrift te verkrijgen.

Ook het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA) voert nog onderzoek naar het geneesmiddel.