Dieven mikken op concertgangers

Georganiseerde dievenbendes hebben het de laatste tijd gemunt op concertzalen. Ze profiteren van de drukte in het Sportpaleis en Vorst Nationaal om smartphones en portefeuilles te stelen. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Afgelopen zomer was er nog een dievenplaag op de festivals. Die bendes hebben hun werkterrein verlegd naar de concertzalen.
Na het optreden van Arctic Monkeys, twee weken geleden in Vorst Nationaal, vond de security op het middenplein zo’n 40 leeggehaalde portefeuilles. Verschillende andere fans waren hun smartphone kwijt. Ook na het optreden van Queens of the Stone Age, maandag in het Sportpaleis, werden tientallen concertgangers het slachtoffer van diefstal. De dieven slaan vooral toe in de zone net voor het podium, waar het publiek dicht op elkaar staat.

Volgens Peter Dobbels, veiligheidsverantwoordelijke van het Sportpaleis, Lotto Arena en Vorst Nationaal, gaan de dievenbendes gericht te werk. “Je moest er heel snel bij zijn om het optreden van Queens of the Stone Age te zien, want de ticketverkoop liep als een trein. Bovendien moest je een kaartje kopen voor die specifieke zone – het middenplein – omdat over en weer lopen in het Sportpaleis niet is toegestaan.” Dobbels vermoedt dat de daders “dezelfde mensen zijn die voor elk concert massaal tickets opkopen en verkopen en daarmee leuren aan de ingang.” De concertzalen gaan hun lijsten met ticketkopers grondig screenen. Zo hopen ze opvallende overlappingen te vinden tussen verschillende concerten.

Bij de volgende twee ‘risicoconcerten’, Placebo op 7 december en Dimitri Vegas & Like Mike eind december, beiden in het Sportpaleis, is er alvast een verhoogde waakzaamheid. De security gaat de concertgangers waarschuwen op de schermen in de foyer en de lichtkranten in de zaal. Alle ticketkopers krijgen ook op voorhand een waarschuwing via e-mail.
Dobbels raadt iedereen aan om zijn smartphone thuis te laten en geld niet in je achterzak te stoppen.

Volgens de Federale Politie zijn er steeds meer zakkenrollers actief in ons land. In 2000 waren er nog maar 20.831 gevallen van zakkenrollerij, nu melden zich dubbel zoveel slachtoffers per jaar. Vorig jaar deden 39.569 mensen aangifte omdat dieven hun sleutels, portemonne, gsm of andere spullen hadden gestolen.