Personeel Justitie dreigt met staking

Het personeel van Justitie dreigt met stakingsacties op vrijdag 13 december. Dat zegt ACV-secretaris Luc Neirynck. Werknemers van alle afdelingen van Justitie zijn ontevreden, en willen minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) tot actie dwingen.

De vakbonden halen verschillende problemen aan bij justitie: In de gevangenissen is er veel ongenoegen over de overbevolking, en het structureel tekort aan personeel. Daarbovenop hebben de cipiers te horen gekregen dat er vanaf nu drastisch bespaard zal worden op de uniformen. Dat is ook het geval bij de veiligheidskorpsen.

Het personeel van de rechtbanken en gerechtshoven – het gaat om alle werknemers behalve de magistraten – heeft nog een oud statuut, dat wordt afgeschaft. Maar het is niet duidelijk of deze mensen onder het nieuwe statuut van openbaar ambtenaar zullen vallen. Hun vragen daarover worden niet beantwoord.

Er is een stakingsaanzegging ingediend voor vrijdag 13 december. Als de minister tegen dan nog geen overleg georganiseerd heeft, wordt Justitie de hele dag lamgelegd, waarschuwt het ACV. De stakingsdreiging is zeer concreet, zegt de vakbond nog.