Lizin in beroep tegen belangenvermenging

Ex-Senaatsvoorzitter Anne-Marie Lizin, die veroordeeld werd voor belangenvermenging, gaat in beroep. “De veroordeling is totaal onbegrijpelijk", liet ze weten in een persbericht.

Lizin kreeg een jaar gevangenis met uitstel en 1.000 euro boete. Bovendien mag ze zich vijf jaar niet verkiesbaar stellen. Lizin werd veroordeeld omdat ambtenaren van de stad Hoei, waar zij burgemeester was, tijdens de werkuren pamfletten van haar uitdeelden naar aanleiding van de federale verkiezingen. De rechtbank achtte het onmogelijk dat Lizin niet op de hoogte was van die situatie.

Lizin werd wel vrijgesproken voor valsheid in geschrifte en verduistering van overheidsgeld. De gemeentesecretaris, die ook beschuldigd werd van valsheid in geschrifte, verduistering en belangenvermenging, werd over de gehele lijn vrijgesproken. De elf vervolgde gemeenteambtenaren werden dan weer in meerdere of mindere mate schuldig geacht. Ze werden veroordeeld tot lichte straffen met uitstel of kregen opschorting van straf.

Lizin zegt tevreden te zijn met de vrijspraak van de gemeentesecretaris maar vindt dat ook alle andere personeelsleden vrijgesproken hadden moeten worden.

De stad Hoei, die zich burgerlijke partij stelde tegen Lizin, kreeg 1 euro schadevergoeding.