50-plussers vinden geen werk

50-plussers vinden in ons land zo goed als geen job meer. Dat blijkt uit cijfers van de VDAB, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. Toch moeten de 50-plussers langer op de arbeidsmarkt blijven door het Generatiepact.

“Voor alle werkzoekenden ligt de jobkans lager dan gemiddeld, maar voor oudere werkzoekenden ligt die kans gewoon extreem laag”, zegt Ronny Misplon van de VDAB. Amper drie procent van de 50-plussers vond in het tweede kwartaal van dit jaar een job, tegenover tien procent van de 25- tot 29-jarigen. De 50-plussers zijn ook langer werkloos dan deze laatste groep. “De 50-plussers moeten onder meer door de crisis op de arbeidsmarkt, de oneerlijke concurrentie aangaan met de jongeren”, zegt Misplon. “Door ons huidig systeem van loonopbouw zijn ze heel wat duurder en bovendien moeten ze vechten tegen hardnekkige vooroordelen.”

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding heeft dit probleem al aangeklaagd. De topman van VDAB, Fons Leroy, merkt ook op dat langer werken voor 50-plussers eerder een economische noodzaak is, dan een verplichting.