Oplichters geven zich uit voor Microsoft

België wordt geteisterd door oplichters die zich telefonisch uitgeven voor Microsoft-medewerkers. "De oplichters bellen hun slachtoffer op met de smoes dat er problemen zijn met hun computer", meldt de politie.

De oplichters proberen zo vertrouwelijke gegevens van hun slachtoffer te ontfutselen. Ze vragen om te surfen naar een bepaalde website waarna ze zichzelf van op afstand toegang geven tot de computer van het slachtoffer. Ze vragen ook om te betalen voor "bewezen diensten" en blokkeren de computer van het slachtoffer indien die weigert.

Zowel Microsoft als de federale politie vragen de burgers om niet in te gaan op deze telefoontjes. "Onze helpdesk zal nooit proactief naar eindgebruikers bellen voor informatie over beveiligingsincidenten en ze zal al zeker nooit persoonlijke gegevens vragen of gebruikers laten betalen", zegt Philippe Rogge van Microsoft België en Luxemburg.

Mensen die al het slachtoffer werden van de oplichters wordt aangeraden hun computer los te koppelen van het internet en een virusscan uit te voeren. Slachtoffers kunnen bij de lokale politie ook klacht indienen.