A'pen controleert personeel via tablet

Het Antwerpse stadsbestuur wil controleren waar de ambtenaren zich tijdens de werkuren bevinden via hun tablets. De ambtenaren krijgen tablets van de stad, waarop een systeem van geolocatie staat. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. Vakbond ACOD en de Privacycommissie hebben hun bedenkingen bij de maatregel.

De maatregel staat in de aangepaste "rechtspositieregeling voor het personeel", waar het Antwerpse stadsbestuur aan werkt. In het artikel staat wel een verwijzing naar de bescherming van de privacy. "Het bijhouden van de verplaatsingsgegevens via 'track and trace' is enkel toegelaten voor zover voldaan is aan de principes van finaliteit, proportionaliteit en transparantie", klinkt het.

Antwerps schepen van Personeelszaken Ludo Van Campenhout (N-VA) benadrukt dat het niet de opzet is om alle ambtenaren te controleren en dat het systeem nog niet is ingevoerd. "We willen hierover eerst duidelijke richtlijnen voor het personeel opstellen met respect voor de privacy", zegt hij.

De socialistische vakbond ACOD is niet overtuigd. "Wij hebben sterk de indruk dat het stadsbestuur nu al gebruikmaakt van deze technische mogelijkheid om het doen en laten van de ambtenaren te controleren", zegt Gerard Van der Elst, secretaris van ACOD-Antwerpen.

In een eerste reactie stelt de Privacycommissie dat de regeling zeer verregaand is. "Een werkgever mag zijn werknemers controleren, maar zij horen dan ook te weten hoe en om welke reden", zegt woordvoerster Eva Wiertz. Ook de verwijzing naar de privacy overtuigt de commissie niet. "De termen zoals finaliteit, proportioneel en transparant zijn veel te vaag."