TML levert economie 70 miljoen euro op

Het muziekfestival Tomorrowland heeft met de laatste editie voor 70,6 miljoen euro waarde toegevoegd aan de Vlaamse economie. Dat berekende het onderzoeksbureau Beacon Economics in opdracht van Tomorrowland.

Op basis van enquêtes stelt het studiebureau vast dat de bezoekers, van wie de helft van buiten Vlaanderen komen, voor 19 miljoen euro aan directe economische output voor Vlaanderen zorgden, zoals transport, overnachtingen en lokale kleinhandelszaken. Vlaamse bezoekers gaven 4,5 uit, de andere bezoekers zo’n 14,5 miljoen. Tomorrowland gaf zelf ook nog eens 17,2 miljoen euro uit aan Vlaamse bedrijven. Dat brengt het totaal aan directe inkomsten op 36,2 miljoen euro.

Als daar ook nog de indirecte effecten bijgeteld worden, zoals de inkopen van de lokale horeca, heeft Tomorrowland een totale impact van 70,6 miljoen euro op de Vlaamse economie. Het festival zorgt ook voor een grote tewerkstelling met bijna 300 directe en 454 indirecte voltijdse banen.

Tot slot lopen de totale fiscale opbrengsten van het festival op tot zo’n 10,6 miljoen euro, waarvan onder meer 3,3 miljoen euro naar btw op de ticketverkoop gaat.