"Te weinig tact voor vrouwen bij politie"

De politie vangt slachtoffers die aangifte komen doen van geweld- of zedenfeiten niet altijd even tactvol op. Agenten krijgen daarom nieuwe richtlijnen van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet. Ze moeten leren hoe ze beter met die slachtoffers kunnen omgaan. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Vorig jaar waren er in ons land 20.370 gevallen van partnergeweld. In 85% van de gevallen waren vrouwen het slachtoffer van dat geweld. Er werden ook 3421 verkrachtingen gemeld, 19.616 gevallen van psychisch geweld en 3455 aanrandingen van de eerbaarheid. Minister Milquet spreekt van en lichte daling, maar dat komt omdat veel slachtoffers geen aangifte doen. Om slachtoffers er toe aan te zetten om toch aangifte te doen, is een beter onthaal voorzien. Agenten zijn nu vaak onvoldoende opgeleid om slachtoffers van (seksueel) geweld respectvol en correct te ondervragen.

De minister biedt daarom nieuwe opleidingen aan en deelt ook richtlijnen uit. De agenten mogen de vrouwen bijvoorbeeld niet onderbreken en moeten fysiek contact, zoals de vrouwen omarmen, vermijden. De minister vraagt onder meer ook de vrouwen te beschermen tegen de nieuwsgierigheid van een volle wachtzaal.