Onderhandelingen tot finish bij Arcelor

Vakbonden en directie van de Arcelor Mitttal-fabriek in Luik starten maandag met onderhandelingsgesprekken. Die moeten doorgaan tot er een akkoord bereikt wordt over het sociale luik van het herstructureringsplan bij Arcelor.

Volgens de wet-Renault moet er ten laatste 60 dagen na de afsluiting van fase één een akkoord gesloten worden. In dit geval betekent dat voor 30 november. De duur van de gesprekken kan alleen verlengd worden als de partijen daarover een overeenkomst sluiten.

De gesprekken volgende week zullen vooral gaan over de ‘outsourcing’ waar Arcelor op aanstuurt: daardoor zou meer dan de helft van het personeel moeten vertrekken uit het bedrijf. De directie wil maar 845 jobs behouden, en zes lijnen openhouden. En ze wil een aantal diensten uitbesteden aan onderaannemers, die hun personeel minder betalen dan wat de huidige werknemers bij Arcelor verdienen, voor dezelfde functies.

De vakbonden verzetten zich tegen deze tactiek. Ze hopen ook dat brugpensioen op 52,5 jaar mogelijk zal zijn, en rekenen op een overname van een cokesfabriek door Oxbow, een Amerikaanse groep. Maar die hebben vorige week nog drie maanden bijkomende bedenktijd gevraagd.