'Onderkoning' had grote invloed

VTM NIEUWS-journalist Barend Leyts mocht Jacques Van Ypersele, de vroegere kabinetschef van de Koning, bij hem thuis interviewen. Als kabinetschef was Van Ypersele de discretie zelf en gaf hij nooit interviews. Nu spreekt hij voor het eerst. Onze journalist werd hartelijk ontvangen bij de kabinetschef en zijn vrouw in Kraainem.

Van Ypersele werd lange tijd de ‘onderkoning’ van ons land genoemd. En dat is niet overdreven, zegt Barend Leyts. Van Ypersele stuurde de Koning in een bepaalde richting en heeft een grote politieke invloed uitgeoefend op zowel Koning Albert als Koning Boudewijn. Hij besliste wie de Koning zag en sprak. Hij handelde vanuit een heel conservatieve en christelijke overtuiging.

Van Ypersele zelf minimaliseert zijn invloed, hij zegt dat hij maar een schakel was in de hele ketting. De al dan niet succesvolle regeerperiode van Koning Albert of Boudewijn is niet aan hem te danken. Toch heeft hij belangrijke momenten in de geschiedenis van ons land meegemaakt, zoals de evolutie naar een federale staat en de Dutroux-crisis. Van Ypersele heeft ook een hand gehad in de troonswissel tusen Koning Boudewijn en Albert.

Het is het eerste, maar meteen ook het laatste interview van Van Ypersele. Zijn mémoires wil hij niet laten optekenen.
In ons magazine Royalty vanavond kan je het eerste deel van het interview bekijken. Volgende week zondag praat Van Ypersele in Royalty over Koning Boudewijn.