Yüksel: "Financiën Gent doorlichten"

Gents CD&V-fractieleider en Vlaams parlementslid Veli Yüksel pleit ervoor om de financiën van de stad Gent te laten doorlichten door het nieuwe agentschap Audit Vlaanderen. Hij doet de oproep nadat er de voorbije weken een en ander te doen was over de participatie van de stad Gent in het nieuwe stadion van KAA Gent.

Uit een bericht in De Tijd bleek dat de intercommunale TMVW niet zoals eerst aangenomen 6,5 miljoen euro, maar 18,5 miljoen euro had geïnvesteerd in de Ghelamco Arena. Dat bedrag komt bovenop de 20,3 miljoen die de stad rechtstreeks in het stadion stopt. Voor oppositielid Veli Yüksel bewijst de Ghelamco-kwestie dat de Gentse financiële stromen onvoldoende transparant zijn.

Hij dringt daarom aan op een doorlichting door Audit Vlaanderen. Dat is een nieuw agentschap van de Vlaamse overheid dat niet alleen audits uitvoert bij de Vlaamse administratie, maar in de toekomst ook bij de lokale besturen. Het agentschap wordt operationeel op 1 januari 2014.

"Gezien de omvang en de complexiteit van het Gentse dossier, lijkt het ons aangewezen dat Audit Vlaanderen Gent prioritair doorlicht. Dit kan ook een goede eerste testcase zijn waarbij het nieuwe agentschap zijn expertise en krachtdadigheid kan bewijzen", aldus Yüksel