KUL start meer experimenten op apen

Aan de KU Leuven starten opnieuw twee nieuwe dierproeven met apen. Het gebruik van dieren lokt veel protest uit. Rector Rik Torfs wil ingrijpen, maar zal de nieuwe onderzoeken niet stilleggen. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws donderdag.

Resusapen

Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), dat met subsidies fundamentele studies financiert, geeft in totaal 793.500 euro aan wetenschappers van de KU Leuven voor twee proeven met apen. Deze projecten werden vorige week goedgekeurd en vinden tussen 2014 en 2017 plaats. Het gaat telkens om experimenten met resusapen. Dat zijn zestig centimeter grote dieren, die net als mensen onder de primaten worden gerangschikt. De Leuvense universiteit huisvest op dit moment rond de veertig resusaapjes.

Omstreden

De proeven zijn omstreden, zowel binnen als buiten de KU Leuven. In beide gevallen is neurofysioloog Wim Vanduffel betrokken. Hij stelt de werking van de apenhersenen te willen bestuderen. Het eerste onderzoek focust op mogelijke behandelingen voor neurologische aandoeningen, zoals parkinson. Het tweede heeft geen directe medische reden. Vanduffels nieuwe studies komen er nadat in juni al bekend raakte dat hij resusapen ging inspuiten met cocaïne om inzicht te krijgen in het verslavingsproces bij mensen. Dat leidde tot internationale aandacht en protest.

weerwerk

Ook binnen de KU Leuven was er weerwerk. De ethische commissie van de universiteit, waarin tien academici oordelen of een proef mag plaatsvinden, verleende geen positief advies. Toch ging het onderzoek door. Rector Torfs zit verveeld met de proeven en wil in de toekomst een nieuwe wind laten waaien, maar hij is niet van plan om de onderzoeken te laten stilleggen.