OCMW's dumpen mensen in Brussel

OCMW's van sommige Vlaamse gemeenten, onder meer Antwerpen, sturen mensen waarover ze zich niet willen ontfermen naar Brussel. Die beschuldiging uit Brussels OCMW-voorzitter Yvan Mayeur woensdag in Le Soir.

Geen Nederlands

De krant bericht over het geval van een vrouw die van Brussel naar Antwerpen verhuisde. Zij vroeg te kunnen genieten van een Integratie-inkomen maar het OCMW weigerde dit, met als motief onder andere dat ze geen Nederlands sprak, "wat haar kansen op de arbeidsmarkt hypothekeert" en haar noopt "afhankelijk te blijven van de gemeenschap". Mondeling werd haar te kennen gegeven hulp aan te vragen bij het OCMW van de stad Brussel. Een OCMW kan de uitkering van een integratieinkomen niet weigeren op basis van het niet kennen van een taal. Dat motief om te weigeren en door te sturen naar Brussel zou een courante praktijk zijn in Vlaanderen, aldus meerdere OCMW-voorzitters die Le Soir ondervroeg.

Treinticket

"Niemand kan eisen dat een steunvrager een landstaal spreekt. Nochtans is dat een courante praktijk in Vlaanderen. Sommige steden, zoals Antwerpen, sturen de mensen waarover ze zich niet willen ontfermen naar de stad Brussel. Dat was het geval voor deze vrouw, maar we hebben ook documenten van andere entiteiten die voor steunaanvragers een enkel treinbiljet richting Brussel betalen. Dat is geen manier om het probleem op te lossen. Ik heb mijn buik vol van dit Vlaaanderen dat zijn verantwoordelijkheid niet opneemt. Als het Brussel nodig heeft om zijn sociale politiek te financieren, is dat een schande", stelt Mayeur.