Justitie heeft 75 miljoen schulden

De schuldenberg van het gerecht stapelt zich op door onbetaalde facturen. In totaal heeft justitie maar liefst 75 miljoen schulden. Dat schrijft De Standaard. “Experts haken af, waardoor de kwaliteit van strafonderzoeken daalt”, zegt kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen).

Experts zoals gerechtspsychiaters en wapendeskundigen wachten nog steeds op de uitbetaling van 59,4 miljoen euro aan uitstaande facturen voor hun diensten aan het gerecht. Zij worden er zeer vaak bijgehaald in strafonderzoeken. De helft van die achterstallige facturen sleept het gerecht al mee uit 2012. Nu is die achterstand zelfs verdubbeld.

Als men ook de onbetaalde facturen van dokters en tandartsen voor de verzorging van gevangenen in acht neemt, dan heeft Justitie maar liefst 75 miljoen schulden. Dat staat te lezen in commentaar van het Rekenhof. “De administratie van Justitie beweert dat het structureel 20 miljoen euro te weinig krijgt voor de gerechtskosten”, zegt het Rekenhof.

Volgens Van Hecke is dit negatief voor de werking van het gerecht. “De ingeschakelde experts die maandenlang op hun geld moeten wachten, haken op termijn af en beslissen om zich te concentreren op hun privépraktijk. Daardoor blijven er minder experts over en dat is slecht voor de kwaliteit.”