“Chemische wapens in Syrië ontmantelen”

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) wil met het Belgische leger helpen bij de ontmanteling van de Syrische chemische wapens. Hij ziet het echter niet zitten om die wapens naar België over te brengen om ze hier te vernietigen. Dat zei hij in De Ochtend op Radio 1.

Het is al langer bekend dat België gevraagd is om te assisteren bij het onschadelijk maken van het chemisch wapenarsenaal in Syrië. Volgens bepaalde media circuleert het scenario om zulke wapens naar België over te brengen en ze hier te vernietigen. Volgens minister De Crem is die vraag echter nog niet officieel gesteld.

Mocht De Crem de vraag alsnog krijgen, is ook hij niet geneigd er "ja" op te zeggen. "Ik wil meewerken aan de ontmanteling, maar dat bij ons doen, zie ik niet zitten", zegt hij. "Ik denk dat dat het best gebeurt in de brede omgeving van het Syrische grondgebied. Het verplaatsen van die wapens is op zich al een moeilijke opdracht."

De Crem vindt wel dat Defensie kan helpen met het inventariseren van de Syrische chemische wapens en vindt dat "we ook onze inzet kunnen aanbieden om ze te gaan neutraliseren".