Brussels Airlines verrast door staking

"Wij zijn verrast. Wij dachten dat wij goed nieuws hadden voor de piloten". Dat zegt Geert Sciot, woordvoerder van Brussels Airlines, zondag naar aanleiding van de stakingsaanzegging van de piloten en de aankondiging van acties op maandag. "Wij zullen proberen onze dienstverlening zo goed mogelijk uit te voeren".

Afspraken niet nagekomen

 

De piloten bij Brussels Airlines dienden donderdag een stakingsaanzegging in nadat een verzoeningsvergadering met de directie donderdag was afgesprongen. Vandaag werd duidelijk dat de piloten morgen al actie gaan voeren. Ze zijn ontevreden omdat de directie zich volgens hen niet houdt aan de gemaakte afspraken. Vooral de regeling voor 58-plussers en de bepalingen omtrent het verlof zijn hen een doorn in het oog.

Goed nieuws

 

"Wij bereikten vorig jaar met een personeelsdelegatie een akkoord over een herstructureringsplan", zegt Sciot. "In ruil daarvoor kregen we van Lufthansa 50 miljoen euro. Dat geld moet gaan naar investeringen, maar ook naar productiviteitsverbetering. Voor dat laatste kwamen we met de piloten overeen dat ze gedurende twee jaar minder zouden werken. Het eerste jaar 85 pct, het tweede 90 procent. Door goede cijfers echter, kunnen de piloten vanaf januari, het tweede jaar dus, niet 90, maar wel opnieuw 100 procent aan de slag", zegt Sciot. Dat is dus eigenlijk goed nieuws voor de piloten, voegt die daar aan toe.

Op 58 op pensioen

 

Brussels Airlines vroeg de piloten ouder dan 58 wel om plaats te maken voor jongere collega's. "Piloten zijn op die leeftijd al volledig pensioengerechtigd. Het is toch logisch dat we hen vragen plaats te maken in plaats van jongere collega's te ontslaan? Wat betreft de vakanties hebben we een spreiding gevraagd om onze dienstverlening te kunnen nakomen". Sciot voegt daar nog aan toe dat Brussels Airlines "altijd bereid blijft tot spreken".