1 op 10 speekseltesten is fout

Een op de tien positieve speekseltesten blijkt nadien toch negatief te zijn. De politie gebruikt speekseltesten om druggebruik bij bestuurders te testen. De test is sinds 1 oktober 2010 in gebruik, voordien werd een urinetest gebruikt. De cijfers zijn afkomstig van staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet. Dat meldt Open Vld-senator Guido De Padt.

Wanneer een speekseltest positief is, volgt een bloedanalyse in het labo. Een positieve speekseltest op zich, is dus niet voldoende om veroordeeld te worden. Wel krijgt een bestuurder bij een positieve speekseltest een rijverbod van 12 uur. De ministerraad bespreekt binnenkort een koninklijk besluit om het controleproces te versnellen. De bedoeling is dat een agent bij een positieve speekseltest opnieuw een speekselstaal afneemt, dat dan naar het labo gaat voor analyse. Tot nu toe moest er bij een positieve test altijd bloed worden afgenomen, waardoor telkens een geneesheer gevorderd moest worden.

In 2012 stelde de politie 2554 pv’s op wegens drugs in het verkeer. Tijdens de eerste zeven maanden van dit jaar waren dat er al 1773.