CD&V maakt btw-bocht

CD&V is dan toch bereid om een btw-verlaging op elektriciteit te aanvaarden. Dat zegt staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert zaterdag in een interview met De Tijd.

Zeilen bijzetten

"Alle zeilen moeten worden bijgezet. Zelfs de zeilen met een gat in, klinkt het. "Ja, ik heb het dan over de btw-verlaging op elektriciteit. We moeten de bedrijven nú helpen, zodat ze hun hoofdkwartieren kunnen zeggen dat er hulp onderweg is", dixit de Vlaamse christendemocraat. Volgens Bogaert heeft zijn partij binnenskamers beslist om dan toch de btw-verlaging op elektriciteit te aanvaarden.

Lastenverlaging

 

CD&V koppelt wel een voorwaarde aan die btw-verlaging. "We moeten ook een lineaire lastenverlaging bekomen. We moeten daar één pakket van maken en dat politiek doen passeren", aldus Bogaert. Btw-verlaging en lineaire lastenverlaging zijn samen goed voor een "inspanning van honderden miljoenen euro's lastenverlaging, bovenop de maatregelen voor 1,1 miljard euro die al zijn genomen". Op 27 november buigen alle regeringen van het land zich in het Overlegcomité opnieuw over een concurrentiepact. Vorige week zei Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) reeds dat een btw-verlaging bespreekbaar is, maar dat de loonkloof "het echte debat is".