Drie op de vier ergert zich op bus

Meer dan 75 procent van de reizigers op de bussen en trams van De Lijn stoort zich wel eens aan het gedrag van medereizigers. Dat blijkt uit een onderzoek van de vervoersmaatschappij bij 1.000 Vlamingen. Eén op de drie ondervraagde Vlamingen stoort zich aan luidruchtige medereizigers. Ook mensen die opstappen terwijl anderen nog afstappen is een heikel punt voor heel wat reizigers. Eén op de vier vindt voeten op de bank ergerlijk. Vooral in de regio Antwerpen storen de gebruikers van het openbaar vervoer zich aan anderen.

Vooral jongeren storen zich

Opvallend is dat vooral jonge reizigers zich storen aan anderen. 84 procent van de reizigers jonger dan 35 ergert zich wel eens, tegenover slechts 69 procent van de ondervraagden ouder dan 55.

1.100 boetes

De Lijn treedt op tegen asociaal gedrag. Dit jaar schreven controleurs al 1.100 pv’s uit, vooral aan reizigers die met hun schoenen op de zitbanken zitten of te veel lawaai maken. Eerder deze week kondigde De Lijn een nieuwe hoffelijkheidscampagne aan. "Een mentaliteitsverandering waarbij respect voor de andere reizigers en ons personeel centraal staat is de sleutel tot verandering", zegt Roger Kesteloot, directeur-generaal bij De Lijn.