Personeel Everberg staakt

De personeelsleden van de gesloten jeugdinstelling in Everberg leggen vanmorgen om 10 uur het werk neer. Ze doen dat omwille van hun onduidelijke statuut bij de overheveling van de gesloten jeugdcentra van het federale naar het Vlaamse niveau. Dat zegt de vakbond VSOA.

Gisteren staakte het personeel van het gesloten jeugdcentrum in Tongeren. Daar wordt vandaag weer gewerkt. Het personeel in Tongeren zal wel nog 1 of 2 keer onaangekondigd het werk voor een uur onderbreken.

“Het personeel in Everberg legt het werk al zeker neer van 10 uur tot 18 uur en ook de nachtdienst die om 22 uur begint, zal niet aan het werk gaan”, zegt vakbondsman Frank Serlet van VSOA. Tussen 18 uur en 22 uur schakelt het personeel over op de zondagsdienst.

Volgens de vakbonden is er al weken onduidelijkheid over het statuut van het personeel bij de overheveling van de drie federale gesloten jeugdcentra (Everberg, Tongeren en Saint-Hubert) naar het regionale niveau. Het personeel stelt zich vragen over de lonen en de opgebouwde pensioenrechten. “Bovendien blijkt dat de personeelsleden niet zullen kunnen kiezen of ze overgaan naar het Vlaamse niveau”, zegt Serlet. Een deel van het personeel zal verplicht moeten overgaan.

De vakbonden hopen nu op een snel overleg met de overheid.