Drie proffen willen cannabis legaliseren

Het Belgische cannabisbeleid heeft gefaald. Dat zeggen toxicoloog Jan Tytgat, econoom Paul De Grauwe en criminoloog Tom Decorte. Ze pleiten er daarom voor om cannabis te legaliseren. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Het aantal drugsverslaafden in ons land is de voorbije jaren niet gedaald. Bovendien is er de schade die de geheime, niet-gecontroleerde cannabishandel aanricht. De drie professoren lanceren daarom volgende week een tekst met een aanbevelingen die daarin verandering moet brengen.

Wat daar precies zal instaan, is nog niet bekend. Volgens de kranten is het duidelijk dat het om een legalisering gaat. Jan Tytgat sprak daarover eerder al in Het Laatste Nieuws. “Als de overheid zelf goede cannabis kweekt en ze onder de straatwaarde verkoopt, zet ze het illegale circuit buitenspel. Dat verkleint het risico op rommel en er zullen ook minder gebruikers zijn.” In De Morgen reageert het kabinet van minister van Volksgezondheid Onkelinx (PS) verrast. “Een bijsturing van het beleid zit er niet meteen aan te komen”, luidt het.