4G voor Belgacom, Base en Mobistar

Telecomoperatoren Belgacom, Base en Mobistar zijn er in geslaagd om een 4G-licentie binnen te halen op de 800Mhz-veiling het BIPT (het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie). De drie loten hebben samen 360 miljoen euro opgebracht voor de Belgische staat.

Belgacom, Mobistar en Base mogen nu het 4G-netwerk aanbieden aan hun klanten voor een periode van 20 jaar. Dat netwerk maakt het mogelijk om supersnel gebruik te maken van mobiel internet. Belgacom bood al in 217 steden 4G aan en ziet nu haar kans om haar technologisch leiderschap te versterken.

Tegen eind 2013 zal het Belgacom 4G-netwerk een bereik van 50% van de bevolking hebben. Base biedt momenteel al in 76 steden en gemeenten 4G aan, tegen eind 2014 wil het heel het grondgebied bedekken. Mobistar zegt dat het de 4G-licentie gekocht heeft met de meest veeleisende nationale dekkingsverplichtingen. Daardoor zal Mobistar binnen de drie jaar een dekkingsgraad van 98% van de bevolking bereiken, ook in 60 gemeenten op het Waalse platteland.