Drugssmokkelaar op missie met prins Filip

Een voortvluchtige heroïnesmokkelaar die in 2009 tot vier jaar cel werd veroordeeld, heeft vorig jaar deelgenomen aan de handelsmissie van kroonprins Filip in Turkije. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Sudpresse dinsdag. De 34-jarige Gurhan Bicici was lid van de beruchte "Bende van 700 miljoen", maar gaat tegenwoordig door het leven als CEO van de Turkse firma GP Group.

Enorm netwerk

Bicici staat in de deelnemersbrochure die het Agentschap voor Buitenlandse Handel uitgaf naar aanleiding van de handelsmissie van Filip in Turkije. De man staat vermeld als CEO van GP Group, een importbedrijf dat zich specialiseert in het invoeren van onder meer Belgische bieren in Turkije. In de brochure wordt Bicici geprezen als bedrijfsleider die lang in België heeft gewoond, vloeiend vier talen spreekt en beschikt over een "enorm zakelijk en politiek netwerk" in Turkije.

Heroïne

De man werd in België in 2003 echter een eerste keer veroordeeld wegens huisjesmelkerij en mensenhandel. In 2007 kwam hij samen met zijn vader in beeld bij de speurders van de Antwerpse drugsbrigade. Hij maakte deel uit van de "Bende van 700 miljoen" van Paulus Meyer, voor wie hij schroottransporten tussen Istanboel en Antwerpen organiseerde. De speurders onderschepten zo'n transport. Tussen het schroot zat 112 kilogram heroïne verstopt.

Onderzoek

Alain Winants, topman van Staatsveiligheid, meldt dat de mensen worden gescreend die vanuit België meegaan op handelsmissie, en niet de mensen met wie in het buitenland contact wordt gelegd. Bicici is sinds zijn veroordeling teruggekeerd naar Turkije en kon van daaruit een plekje veroveren in de zending. Hoe hij zich probleemloos tussen de andere deelnemers heeft kunnen wurmen, wordt momenteel onderzocht.