Fiscus mag nu ook zelf beslag leggen

Een belastingcontroleur die een bedrijf betrapt op het ontduiken van btw zal beslag kunnen leggen op de gelden, gebouwen of goederen van het bedrijf. Dat meldt staatssecretaris voor de Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) in een beleidsnota die De Tijd kon inkijken.

Belastinginspecteurs mogen al bankrekeningen inkijken en zelfs privéwoningen doorzoeken. Maar nu krijgt de fiscus ook de mogelijkheid onmiddellijk beslag te leggen als hij fraude vaststelt. In zijn nieuwe beleidsnota kondigt Crombez aan dat onze belastingcontroleurs nog voor de verkiezingen dat nieuwe wapen in handen zullen krijgen. Concreet wil Crombez dat belastingcontroleurs een "bewarend beslag" kunnen leggen bij bedrijven die flagrant betrapt worden op het ontduiken van btw. Er wordt dus niets meegenomen, maar als later de btw-schuld bewezen wordt, kan het beslag worden uitgevoerd.

Het kabinet-Crombez verduidelijkt dat de belastingcontroleur op eigen houtje zal kunnen beslag leggen. Maar wie niet akkoord gaat, zal het beslag kunnen aanvechten bij de beslagrechter. Bij fiscale advocaten zorgt de maatregel al voor enige opschudding. "De fiscus mag al woningen doorzoeken en rekeningen inkijken, maar dat zijn controlemaatregelen. Hier gaat het om het blokkeren van eigendommen", zegt advocaat-hoogleraar Michel Maus (VUB). "In Frankrijk bestaat dit al langer, maar werd ook gezegd dat de rechter beter mee beslist over het beslag. Als de fiscus zo'n beslag zomaar kan doen als hij aanwijzingen van fraude ziet, is het hek van de dam."