Top gerechtelijke politie in de clinch

Het zit er bovenarms op bij de top van de federale gerechtelijke politie (FGP). De directeur-generaal van de federale gerechtelijke politie ligt namelijk in de clinch met de baas van de Brusselse speurders. De reden ligt bij de topbenoemingen binnen het politieapparaat, zo meldt De Standaard.

De grote baas van alle FGP's, François Farcy, probeert Eric Jacobs, de opvolger van Glenn Audenaert, in een lastig parket te brengen. Audenaert deed in juni een stap opzij bij de FGP van Brussel omdat hij in verdenking is gesteld wegens schriftvervalsing. Sindsdien is Jacobs de dienstdoende directeur van de politiespeurders in het belangrijkste gerechtelijke arrondissement van het land. Eerst was dat ad interim, maar eind september droeg een selectiecommissie hem voor als volwaardig directeur. Een definitieve benoeming zit door het conflict nu in de koelkast.

Een en ander heeft te maken met beschuldigingen van Farcy aan het adres van Jacobs. Al tijdens zijn periode als interimdirecteur besliste Jacobs over de aanstelling van nieuw personeel. Volgens Farcy heeft Jacobs gesjoemeld bij de selectie van een speurder voor zijn terrorismecel. Farcy denkt dat Jacobs het resultaat van de selectiecommissie voor de functie zou hebben aangepast in het voordeel van zijn geprefereerde kandidaat en diende bij het parket van Brussel een klacht in tegen Jacobs wegens schriftvervalsing. Het parket seponeerde de klacht, omdat er geen strafbare feiten werden vastgesteld.

Volgens goedingelichte bronnen wil Farcy op die manier Jacobs buitenspel zetten voor de job van gerechtelijk directeur van de Brusselse speurders. Zo zou de job naar de kandidaat gaan die tweede werd in de selectie, een politieman die Farcy goed blijkt te kennen door zijn verleden bij de politie van Bergen.